Haagse Hogeschool team wint prijs op makathon van Citybarge

Delft – 12 maart 2020 

Dertig studenten van de Haagse Hogeschool hebben zich vorige week  dinsdag twaalf uur lang gebogen over de uitdaging: hoe ziet het nieuwe informatieplatform voor watertransport eruit? De Makathon op het Dutch Innovation Park Zoetermeer werd georganiseerd door CityBarge. Shaun Akse, onderzoeker binnen het  CityBarge team, legt zijn ambities uit: “Wij willen alle vrachtwagens de binnenstad uit en de logistiek de grachten over. Hier zitten veel voordelen aan: minder uitstoot, geen zware vrachtwagens, en de mogelijkheid om afval gescheiden op te halen”. Een elektrische boot wordt al ontwikkeld maar, zegt Akse, “Er zijn ontzettend veel partijen bij het transport betrokken. Hoe krijgen zij allemaal relevante informatie op het juiste moment?” 

Dat is precies de vraag waar de studenten tijdens deze makathon mee aan de slag gingen. Een makathon is een manier om een specifiek probleem op te lossen. Het is gebaseerd op de klassieke hackathon waar programmeeruitdagingen worden getackeld. In multidisciplinaire teams gingen de studenten aan de slag. Experts uit het bedrijfsleven waren aanwezig om alle vragen direct te beantwoorden. Dit zorgde voor een mooie uitwisseling van het bedrijfsleven en het onderwijs. Docent Sebastiaan Rieter legt uit: “Het is een mooie kans voor de leerlingen om ervaring op te doen en te ervaren hoe er in het bedrijfsleven wordt geïnnoveerd.” 

Vijf teams zijn dinsdag aan de slag gegaan. Het winnende team heeft een inclusieve app ontworpen voor de consument die de buurt ook nog een stuk socialer maakt. Stan Plasmeijer van het winnende team verteld: “Ik vond het een hele leuke en leerzame dag en het idee achter CityBarge is gaaf. Hoe tof zou het zijn als ons idee echt werkelijkheid gaat worden!” 

Peter de Bruijn van FYNLY is ook erg blij met het resultaat van deze makathon. ”Vanuit Fynly hebben we samen met de provincie Zuid-Holland CityBarge opgestart. We gaan aan de slag met complexe maatschappelijke uitdagingen en ontwikkelen daar nieuwe bedrijven voor. Een makathon zoals deze is een prachtige manier om studenten en bedrijven te koppelen en samen de uitdagingen van morgen te tackelen. Samen met de hogeschool hopen wij dit soort uitdagingen nog veel vaker op deze manier aan te pakken.” 

Voor het CityBarge team is de makathon is een grote stap in de ontwikkeling van hun informatieplatform. Vanaf augustus willen ze in Delft een pilot draaien omtrent het gescheiden ophalen van afval in de binnenstad. Deze pilot draagt bij aan de optimalisering van het afvalverwerkingssysteem voor alle betrokken partijen, van de afvalverwerking tot de eindgebruiker: de consument. Akse ziet de toekomst rooskleurig in: “Een uitstootvrije, rustige, en schone binnenstad met alle logistieke stromen over de grachten.” 

nl_NLDutch
en_GBEnglish nl_NLDutch