City Hub en CityBarge slaan handen ineen voor schone en bereikbare binnenstad Leiden

CityBarge x City Hub

CityBarge en City Hub gaan samen aan de slag om in Leiden de stadslogistiek te verbeteren. Hiermee wordt de stad leefbaarder en toegankelijker voor haar bewoners. Vandaag tekenden CityBarge en City Hub een samenwerkingsovereenkomst in het bijzijn van wethouders Ashley North en Yvonne van Delft. Samen gaan ze werken aan een concept genaamd ‘de City Port’ waarmee ze de stadslogistiek in steden met grachten verbeteren.

Op dit moment zorgen vrachtwagens, vooral in historische binnensteden, voor lawaai, uitstoot van CO2, luchtvervuiling en  verstopte wegen. Vervoer over bestaande grachten in combinatie met hubs aan de rand van de stad en kleine elektrische voertuigen of fietsen, biedt hiervoor een duurzaam alternatief. Samen hebben City Hub en CityBarge alles in huis om deze vorm van zero-emissie stadslogistiek (ZES) succesvol op te zetten. Met deze samenwerking sluit vervoer over water ideaal aan op de inzet van licht elektrische voertuigen. De elektrische voertuigen worden daar ingezet waar ze het meest efficiënt zijn: de binnenstad. Volgens onderzoek in samenwerking met Topsector Logistiek kan deze gecombineerde aanpak bij een optimale inrichting het aantal vervoersbewegingen in de keten reduceren met wel 60%. Tegelijkertijd spaart het de kwetsbare infrastructuur van de binnensteden, zoals kades, bruggen en werfkelders en dat heeft voor iedereen voordelen.

Op 11 juni gaven provincie Zuid-Holland, gemeente Delft en CityBarge het startsein voor de bouw van de eerste elektrische duwboot. Op 21 september is de eerste boot, de CityBarge One, al gepresenteerd aan het publiek in aanwezigheid van minister Cora van Nieuwenhuizen.

Onderstaand filmpje geeft een impressie van het tekenmoment:

nl_NLDutch