CityBarge wins the Enpuls challenge!

CityBarge wint de Enpuls challenge! Als winnaar krijgt CityBarge negen maanden begeleiding door experts bij Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) en een ontwikkelbudget van €50.000. De livestream van de prijsuitreiking, met o.a. een pitch van Shaun Akse (vanaf 1:24:00), is hier terug te vinden.

De Enpuls Challenge werd in juni van dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De winnende concepten zijn vernieuwende oplossingen voor verduurzaming van bestaande woningen en goederenvervoer, en de energietransitie op lokaal niveau. Naast CityBarge waren er ook nog twee andere winnaars: Tarnoc bouwt aan een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel die uitstekend toepasbaar is in bestaande woningen. En iLeco ontwikkelt slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte energie kunnen gebruiken

Jurylid Alexander Savelkoul over CityBarge:

Dit idee kan internationaal weleens enorme impact krijgen.

Jurylid Alexander Savelkoul van Enpuls had mooie woorden voor CityBarge: “Stadswater is nu vaak voorbehouden voor pleziervaart, maar het is natuurlijk ook prima infrastructuur voor deze duurzame manier van bevoorraden, vanuit een centraal gelegen hub. Als je zo vrachtauto’s en bestelbusjes die op diesel rijden uit de stad kunt krijgen, is dat mooi. Denk aan bevoorrading van winkels en horeca, maar ook afvalinzameling en aanvoer van bouwmaterialen. In sommige plaatsen wordt water al wel benut op deze manier, maar niet zo integraal en duurzaam. Dit idee kan internationaal weleens enorme impact krijgen. Het concept zit nog in de ontwikkelfase, maar is voor ons heel interessant. Het sluit perfect aan op onze visie op elektrificering van vrachtvervoer.”

Over Enpuls

Enpuls is een jonge, onafhankelijke organisatie van visionairs, businessdenkers en conceptontwikkelaars die de energietransitie helpen versnellen. Enpuls is opgericht in 2016 en onderdeel van Enexis Groep. In totaal telt de organisatie ruim 40 professionals werkzaam vanuit LAB.073 in ’s-Hertogenbosch. Door te pionieren en te innoveren draagt Enpuls bij aan de stapsgewijze realisatie van een CO2-vrije samenleving. Dat vraagt om een brede blik op duurzaamheid. We zien onszelf als actieve aanjager, oprechte verbinder en betrokken gesprekspartner voor de markt, overheid, netbeheerders en woningcorporaties. Focus ligt op de thema’s duurzame gebiedsontwikkeling, het efficiënte energiesysteem en mobiliteit. Samen met relevante kennispartners geeft de organisatie richting aan het energiedebat met goed onderbouwde visies en onderzoeken. Met die kennis en ervaring ontwikkelt Enpuls schaalbare concepten die overgedragen worden aan marktpartijen en overheden. Ons parool voor de energietransitie is: iedereen kan meedoen en iedereen gaat meedoen.

en_GBEnglish